Διατροφικές τάσεις: Pegan Τι κοινό μπορεί να έχουν αυτές οι τρεις διατροφικές τάσεις:pegan, paleo και vegan ; Η διατροφή Pegan προκύπτει εάν συνδυάσουμε τις αρχές της διατροφής Paleo με αυτές της Vegan. Δηλαδή σχηματικά μπορούμε να σημειώσουμε ότι: Paleo + Vegan = Pegan Η διατροφή PaleoΠιο αναλυτικά, η διατροφή Paleo επιτρέπει ό,τι πιθανολογείται πως έτρωγαν οι πρόγονοί μας κατά την παλαιολιθική εποχή, γι’ αυτόν τον λόγο συχνά αναφέρεται και ως η Δίαιτα της Παλαιολιθικής Εποχής. Στην συγκεκριμένη διατροφή επιτρέπονται τα άπαχα κρέατα και το κυνήγι, τα ψάρια, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και κάποια φρούτα. Η συγκεκριμένη διατροφή προτείνει τα κρέατα να είναι βιολογικής εκτροφής. Η γενικότερη φιλοσοφία στηρίζεται σε μία διατροφή περισσότερο φυσική και λιγότερο επεξεργασμένη. Γι᾽ αυτόν τον λόγο, απαγορεύονται τα σιτηρά και τα άλευρα (σιτάρι, βρώμη, κριθάρι), τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, οι πατάτες, η ζάχαρη, το αλάτι και όσα τρόφιμα έχουν υποστεί επεξεργασία. Η διατροφή VeganΣτο άλλο άκρο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται η διατροφή Vegan ή πολύ απλά η Χορτοφαγική Δίαιτα. Όπως το λέει και το όνομά της, στην χορτοφαγική διατροφή, επιτρέπονται όλα τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ενώ αποφεύγονται όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Πιο συγκεκριμένα, στην black list βρίσκονται το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα προϊόντα τους. Ανάμεσα στα προϊόντα που απαγορεύονται είναι τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, εκτός κι αν κάποιος ανήκει στους γαλακτοχορτοφάγους ή στους γαλακτοαυγοχορτοφάγους, οι οποίοι κατ΄εξαίρεση επιτρέπουν την βρώση των παραπάνω τροφίμων. Τα τρόφιμα που μπορεί κάποιος Vegan να καταναλώνει είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, η πατάτα, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί καθώς και όλα τα σιτηρά. Η Paleo - Vegan ή απλά PeganΗ «ένωση» των δύο παραπάνω διατροφικών σχημάτων γέννησε μία νέα διατροφική τάση, γνωστή ως Pegan. Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015 από τον Mark Hyman, ο οποίος παρουσίασε την εν λόγω δίαιτα στο προσωπικό του blog στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον ίδιο: Η διατροφή Pegan συνδυάζει την βασική αρχή της Paleo, ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα προϊόντα της μοντέρνας γεωργίας και κτηνοτροφίας όπως τα γαλακτομικά, τα σιτηρά και τα όσπρια είναι επιβλαβή για το σώμα, ενώ εστιάζει στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως γίνεται στην χορτοφαγία. Επιπλέον, δίνει έμφαση σε πιο φρέσκα προϊόντα, βιολογικής καλλιέργειας και εκτροφής, από τοπικούς παραγωγούς. Ο Hyman δημιούργησε τις βασικές αρχές της διατροφής Pegan, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
Σύμφωνα με τον Dr Hyman:
|
Ωφελεί η διατροφή Pegan την υγείαΟι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι μία διατροφή που βασίζεται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως η χορτοφαγική διατροφή, βοηθά στην απώλεια βάρους, στην μείωση της χοληστερόλης και κατ’ επέκταση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης και του σακχαρώδους διαβήτη. Επιπλέον, αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν συγκρίνει την διατροφή Paleo με άλλα διατροφικά σχήματα, μεταξύ των οποίων και η μεσογειακή διατροφή. Η πλειονότητά τους δείχνει ότι η Paleo υπερτερεί όσον αφορά τον έλεγχο της όρεξης και την απώλεια βάρους, τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος, της αρτηριακής πίεσης και την μείωση των τριγλυκεριδίων. Ενώ υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις που μπορεί να έχει κάποιος εάν ακολουθήσει την Paleo ή την Vegan διατροφή, δυστυχώς δεν υπάρχουν μελέτες σχετικά με τα πιθανά οφέλη στην υγεία της δίαιτας Pegan. Αδιαμφισβήτητα η διατροφή Pegan έχει ορισμένα πολύ θετικά σημεία, τα οποία πρέπει όλοι να ακολουθούν στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.
Από την άλλη πλευρά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η διατροφή Pegan ελαχιστοποιεί ή αποκλείει την κατανάλωση τρίων σημαντικών κατηγοριών τροφίμων:
Όπως αρκετά από τα διατροφικά σχήματα που είναι στην μόδα τα τελευταία χρόνια έτσι και η Pegan έχει αρκετούς διατροφικούς περιορισμούς. Ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων μόνο με σκεπτικισμό μπορεί να αντιμετωπιστεί, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές διατροφικές ελλείψεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μυστικό βρίσκεται πάντα στο μέτρο, τόσο για τον έλεγχο του βάρους όσο και για την βελτίωση της υγείας μας. Αυτό επιβεβαιώνει και η Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Οδηγιών (Dietary Guidelines Advisory Committee, DGAC), τα μέλη της οποίας το 2015, λαμβάνοντας υπόψη πληθώρα μελετών κατέληξαν σε συγκεκριμένες συστάσεις με τα μέγιστα οφέλη στην υγεία. Οι οδηγίες τους προτείνουν μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά, ψάρια, θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Μέτρια πρέπει να είναι η κατανάλωση του αλκοόλ, στους ενήλικες, ενώ χαμηλή φέρεται η περιεκτικότητα σε κόκκινο, επεξεργασμένο κρέας, στην ζάχαρη και τα προϊόντα της, στα αναψυκτικά και στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. |